Jordánsko - cestovateľské tipy a itinerár

Všeobecné informácie

Jordánsko, oficiálne Jordánske hášimovské kráľovstvo, je krajina v regióne Blízky východ. Susedí so Saudskou Arábiou, Irakom, Sýriou, Izraelom a sporným územím Palestíny s názvom Západný breh Jordánu. Krajina má 26-kilometrové pobrežie Červeného mora na jeho krajnom juhozápade. Pôvodne bolo pobrežia však omnoho kratšie. Išlo len o približne 7 km, no v roku 1965 uzavrelo Jordánsko a Saudská Arábia pakt o výmene územia. Touto dohodou získalo Jordánsko 19 km pobrežia a Saudská Arábia 7 000 km² púštnej krajiny na východe Jordánska. Vďaka tejto výmene dnes Jordánsko naplno profituje zo strategického prístupu k moru. Na úzkom páse sa tlači významný prístav, rafinéria a stredisko cestovného ruchu.

Kláštor Ad Deir v skalnom meste Petra

V Jordánsku sa nachádza najnižšie položené miesto na svete – Mŕtve more, s nadmorskou výškou 430 m. Soľné jazero tvorí hranicu medzi Izraelom a Jordánskom. Východné pobrežie patrí Jordánsku a južná polovica jeho západného pobrežia patrí Izraelu. Severná polovica západného pobrežia leží na palestínskom Západnom brehu a je pod izraelskou okupáciou od Arabsko-izraelskej vojny z roku 1967.

Najdôležitejším prítokom vody je rieka Jordán. Tú však vo veľkej miere využívajú obidva národy na zavlažovanie plodín, čoho výsledkom bol prudký pokles hladiny Mŕtveho mora.

Vody Mŕtveho mora sú extrémne slané. Jeho salinita (slanosť) dosahuje hodnotu 342 g/kg alebo 34,2% soli. Voda má vysokú hustotu, preto sa ľudské telo s nižšou hustotou nedokáže potopiť pod hladinu.

Krížovkári isto poznajú aj známy prístav v Jordánsku na 5. Nachádza sa v meste Akaba, na južnom pobreží Akabského zálivu Červeného mora. V blízkosti jediného jordánskeho prístavu sa nachádza aj izraelský prístav a mesto Ejlat. Akaba je primárnym prístavom pre turistov, ktorí sa chystajú navštíviť starodávne skalné mesto Petra.


Jeden z členov exkurzie si vychutnáva čítanie jeho obľúbenej knihy

Hlavné mesto krajiny je Ammán, ktorý je rozlohou približne päťkrát väčší ako Bratislava. 

V súčasnosti ide o modernú metropolu v severozápadnej časti krajiny, ktorá v sebe ukrýva bohatú históriu. Územie mesta sa pôvodne, rovnako ako Rím, rozprestieralo na siedmich pahorkoch, z ktorých ústrednú polohu tvorí takzvaný Jebel Al Qala’a – pahorok, na ktorom sa nachádza v nadmorskej výške 850 m snáď najznámejšia stavba celého mesta – slávna citadela.

Nočný Ammán

História v skratke

S poznaním miestnej histórie je cestovanie v Jordánsku také… zaujímavejšie. Dokážete tak naplno oceniť význam všetkých tých úchvatných pamiatok a vychutnať si ich atmosféru a majestátnosť.

Územie Jordánska bolo osídlené už v paleolite, teda v staršej dobe kamennej. Vtedajší obyvatelia na tomto území lovili početnú divokú zver. Neskôr vznikali na úrodnejšom severe a severozápade krajiny prvé osady, ktoré sa postupom času transformovali na prosperujúce mestá. Ich rozkvet zabezpečovala strategická poloha na obchodnej ceste z Arabského polostrova smerom na sever do Damašku a neskôr až do Ríma.

V staroveku sa územie Jordánska spája predovšetkým s významnými národmi ako boli Filištínci, podľa ktorých dostala pomenovanie Palestína, Babylončania, Peržania, Gréci, Nabatejci či Rimania. Kresťanský vplyv na tomto území umocnil vplyv Byzantskej ríše. Stopy týchto kultúr sa odrážajú v architektúre dochovaných archeologických pamiatok.

Počas stredoveku bol v oblasti zrejmý arabský vplyv. Ten bol prerušovaný od 11. storočia kresťanskými nájazdmi križiackych vojsk. Následné 16. storočie bolo spájane s Osmanskou ríšou, ktorá si vplyv udržala až do konca 1. svetovej vojny.

V priebehu 1. svetovej vojny sa Arabi pripojili k Veľkej Británii v boji proti Osmanom pod prísľubom, že si budú môcť vytvoriť jednotný arabský štát. Briti však svoje slovo nedodržali a Jordánsko bolo začlenené pod správu Británie.

Samostatnosť si Jordánci vydobyli tesne po skončení 2. svetovej vojny v roku 1946. Krajina sa premenovala na Jordánske hášimovské kráľovstvo a parlament menoval kráľa Abdulláha za hlavu štátu.

Druhá polovica 20. storočia sa niesla v duchu sporov okolitých arabských krajín s novovzniknutým židovským štátom Izraelom. Negatívny dopad na Jordánsko mal predovšetkým konflikt z roku 1967, kedy prišlo Jordánsko o Západný breh Jordánu, kde bolo sústredené poľnohospodárstvo a priemysel krajiny. Do krajiny v tomto čase utieklo približne 300-tisíc migrantov z Palestíny.

Významným míľnikom v dejinách Jordánska a jordánskej spoločnosti bolo schválenie volebného práva pre ženy v roku 1989.

Ďalšia vlna migrantov prišla do krajiny počas Vojny v Perzskom zálive na začiatku 90. rokov predovšetkým z Iraku. Najväčšia zmes národov je badať v hlavnom meste Ammán. V súčasnosti je v krajine zvýšený počet emigrantov z Egypta vykonávajúcich pomocné práce.

Vďaka stabilnej vláde a vplyvnej kráľovskej rodine je Jordánsku pripisovaný prívlastok bezpečnosti na Blízkom východe. Tento fakt umocňuje pohostinná nátura miestnych obyvateľov.

Víza

Slovenská republika má s Jordánskom vízovú povinnosť. Podmienkou vstupu do krajiny sú teda víza a platný cestovný pas (platný minimálne 6 mesiacov po návrate z krajiny). Víza si môžete kúpiť elektronicky alebo priamo na hraniciach s výnimkou King Hussein Bridge Allenby a Bridge.

Ak v Jordánsku plánujete zostať viac ako 3 dni a navštíviť Petru + niektoré z pamiatok v Ammáne či Džeraši, odporúčame si kúpiť tzv. Jordan pass. Elektronicky je ho možné zakúpiť na oficiálnej stránke Ministerstva cestovného ruchu a historických pamiatok Jordánska tu. Pozor, na internete nájdete viacero stránok, ktoré Vám túto službu sprostredkujú za poplatok.

Peniaze

Jordánsky dinár (kód: JOD) je oficiálnym platidlom v krajine. Najlepšia možnosť výmeny peňazí je v zmenárni. Úplne najlepší kurz bol v meste Džeraš s názvom Alawnehexchange. Najhoršie výmenné kurzy sú na letisku. Bankomaty si zase účtujú poplatok za výber. V roku 2021 to bolo 5 JOD.

Orientačné ceny (2021)

Voda 1 liter – 0,5 JOD

Shawarma (kebab) – 2 JOD

Hlavné jedlo v reštaurácií – 8 JOD

Pivo – 6 JOD

Ubytovanie 3* hotel – 25 JOD/osoba

Cigarety – 2 JOD

Ubytovanie

V Jordánsku funguje bez problémov Booking aj Airbnb. Vo Wadi Rum odporúčame aj takéto stany (pozri obrázok nižšie). Aj keď býva na púšti v noci riadna zima, hrubé deky Vás zahrejú. Práve tu zažijete tú pravú beduínsku atmosféru. Čaká Vás bude tradičný beduínsky večer.

Beduínsky kemp vo Wadi Rum

Strava

Arabská kuchyňa je preslávená na celom svete, svojou pestrou paletou chutí a vôní. Výnimkou nie je ani tá Jordánska. Jej charakteristickou črtou je použitie typických korení, ktoré môžete vidieť na miestnych súkoch (trhoch) a byliniek. Typickými pokrmy sú:

  • Mansaf – ide o tradičné beduínske jedlo spájajúce dve ingrediencie – mäso a ryžu. Ide zväčša o jahňacie alebo ťavie varené mäso podávané na vrchu s fermentovaným jogurtom. V prípade, že sa chystáte túto delikatesu ochutnať, uistite sa, že je v reštaurácií dostupná. Pripravuje sa veľmi dlho a tak je vhodné si mansaf objednať pred príchodom do reštaurácie.
  • Musachan – Ide o kúsky kuracieho mäsa, ktoré sa dokonale nakorenia zmesou sumaku, šafranu a nesmie tu chýbať ani cibuľka. Podáva sa často s arabským chlebom.
  • Makluba – Ide v podstate o kurací mansaf podávaný s ryžou. Častokrát je súčasťou na zelenina a nechýba zmes korení. 
  • Falafel – ide o vyprážané cícerové guľôčky, ktoré dostanete buď do chlebovej placky alebo sú podávané k hummusu.
  • Hummus – zmes rozmixovaného cíceru spolu so sezamovou pastou tahini a olivovým olejom.
  • Šavarma – kuracie mäso na spôsob kebabu, ktorý poznáte z našich streetfoodov. Podávaná je so zeleninou, humusom či len tak v placke.
  • Baklava – sladkosť z lístkového cesta, medu a rôznych druhov orieškov.

Čo sa týka nápojov, odporúčame ochutnať tradičný beduínsky (čierny) čaj s mätou a množstvom cukru. Fenomenálna je aj miestna káva. V prípade, že Vás jordánska kuchyňa oslovila, zaujímavý článok pre Vás pripravil tím Street food hunters Jordánsko. Čo ochutnať? (FOOD GUIDE) – Street Food Hunters.

Počasie

Z klimatického hľadiska je Jordánsko v celku jednotvárne. Najlepšie obdobie, kedy do Jordánska vyraziť, je na jar alebo jeseň. Konkrétne v mesiacoch marec až jún alebo od polovice september do polovice novembra. V tomto období sú teploty mierne a v jarných mesiacoch sa na niektorých miestach objavuje zelená vegetácia. Počas zimy je vo vnútrozemí chladno. Teploty sa pohybujú v rozmedzí 10-15 °C. Zriedkavo sa v horských oblastiach vyskytne aj malá snehová pokrývka.

Doprava

Doprava do Jordánska zo stredoeurópskeho priestoru je vcelku jednoduchá. Do krajiny lietajú nízkonákladové spoločnosti Ryanair a WizzAir. Cieľové letiska sú v Ammáne alebo v Akabe.

Ideálnym spôsobom na prepravu po krajine je prenájom auta. Dostupnosť služieb je veľká a na trhu pôsobí viacero spoľahlivých spoločností. Jednou z najlepších autopožičovní, ktorú pravidelne využívame aj my, je spoločnosť Monte Carlo Rent a Car (https://www.montecar.com/jordan/). Cena denného prenájmu ekonomickej triedy vozidiel sa pohybuje na úrovni 30 €. Vzhľadom na rušnosť premávky odporúčame si objednať extra pripoistenie, ktoré eliminuje spoluúčasť pri poškodení vozidla. Cena tejto služby sa pohybuje na úrovni 10 € na deň v závislosti od kategórie vozidla.

Pokiaľ si netrúfate šoférovať na blízkovýchodných cestách, tak skvelým spôsobom dopravy sú taxíky. Nezabúdajte však, že sa nachádzate v arabskej krajine, kde ceny nie sú pevné a preto si treba cenu jazdy dohodnúť vopred.

Itinerár

1. deň

Po približne 3,5 hod letu priletíme do Ammánu – hlavného mesta. V prípade, že sa po krajine plánujeme pohybovať autom, tak odporúčame osvedčenú autopožičovňu Monte Carlo rent a car. Následne sa ubytujeme v centre mesta. Výborný humus na večeru si vychutnáme v reštaurácií Amman Roots Restaurant. Prehliadka večerného Ammánu.

2. deň 

Návšteva antického mesta Ďžeraš na severe krajiny (cca hodina jazdy od Ammánu) zapísaného na Zozname svetového dedičstva UNESCO. Po krátkej prehliadke nás čaká presun k brehom najnižšie položeného miesta na svete, k Mŕtvemu moru, ktorého salinita je približne 342 gramov na 1 liter vody.

Konkrétne miesta na kúpanie v Mŕtvom mori si pozrite v archíve príbehovna našom Instagramov profile.

Po “kúpačke” sa vzdialime od slaných vôd a navštívime stredoveký  križiacky hrad Kerak. Po nabitom dni nás čaká večera a nocľah v meste Wadi Musa, ktoré je vstupnou bránou do jedného zo siedmich divov sveta – Petry. Nocľah Wadi Musa.

3. deň 

Petra – symbol krajiny. Odporúčame skorý príchod. Prehliadka trvá kľudným tempom 5 až 6 hodín. Nevynecháme vzdialený kláštor Ad Deir, pri ktorom je menej ľudí a určite stojí za to. Večerná Petra je tiež unikátny zážitok. Alternatívou je presun do púšte Wadi Rum a následný nocľah v púštnom kempe.

4. deň 

Raňajky s beduínmi a následne jazda na ťavách a brázdenie po púšti Wadi Rum s autami s pohonom 4×4. To všetko môžete zažiť v našom obľúbenom kempe Bedouin city camp. Presun do Akaby k Červenému moru. Poobedný oddych na pobreží. Nocľah Akaba. 

5. deň 

Po raňajkách dlhší presun z Akaby do Ammánu s možnou zástavkou pri Mŕtvom mori alebo na Hore Nebo. Večerný Ammán a jeho krásy.

6. deň 

V Ammáne na Vás čaká slávna citadela s 360 stupňovým výhľadom na 4 miliónovú metropolu, rímsky amfiteáter s múzeom a samozrejme tradičné arabské uličky so stovkami obchodíkov. 

7. deň

Odlet do Viedne.

Dobre vedieť

Džeraš – antické mesto, ktoré bolo súčasťou významného starovekého spoločenstva miest s názvom Dekapolis. Išlo o súbor desiatich miest v regióne Levant, ktoré počas staroveku udržiavali čulé ekonomické styky. 

Rozsiahly archeologický komplex, na severe Jordánska, bol stovky rokov ukrytý pod pieskom po ničivom zemetrasení v roku 749. Objavení bol až začiatkom 19. storočia švajčiarskym bádateľom Johannom Ludwigom Burckhardtom – objaviteľom Petry. 

Mesto Vás zaručene ohromí svojou krásou dochovaných architektonických detailov.

Naše tipy:

Vstup do areálu je súčasťou tzv. Jordan pasu – kombinácie cestovných víz a vstupeniek do 40 hlavných turistických atrakcií Jordánska. Ten si kúpite na oficiálnej stránke tu. Cena základného Jordan pasu je 70 JD (2021), čo je približne 85€. Ak nemáte Jordan pas, tak vstupné je 12 JOD.

V novej časti mesta nájdete zmenáreň s tým najlepším kurzom – alawnehexchange.

Sadnite si do rímskeho divadla a užite si hru na Habbān, tradičný beduínsky dychový nástroj. Odporúčaný čas na prehliadku je 2 až 3 hodiny (otvára sa o 08:00).

Najkrajšie miesta: Hadriánov oblúk, rímske divadlo, Hippodrom.

Hadriánov oblúk postavený v 1. polovici 2. storočia n. l. na počesť cisárskej návštevy Hadriána.

Petra – jeden zo siedmich novodobých divov sveta

Petru vybudovali Nabatejci, ktorí sa v lokalite usadili už v 2-3 st. pred n. l. Ide o staroveké skalné mesto na juhu Jordánska. 

Svojho času bola Petra hlavné regionálne obchodné centrum. Tento biznis prinášal Nabatejcom značné príjmy a Petra sa stala symbolom ich bohatstva. 

Nabatejci boli obzvlášť zruční v zachytávaní dažďovej vody, poľnohospodárstve a kamenárstve. Najväčší rozkvet mesta bol v 1. str. n. l., keď bola postavená aj slávna Al-Khazneh (Pokladnica) považovaná za mauzóleum nabatejského kráľa Aretasa IV. Rastúcim vplyvom Rimanov význam Petry klesal až upadla do zabudnutia až kým ju znovu v roku 1812 neobjavil švajčiarsky bádateľ Johann Ludwig Burckhardt. 

Naše tipy:

Vstup do areálu je súčasťou tzv. Jordan pasu. Ak okrem Petry plánujete navštíviť napríklad Džeraš či pamiatky v Ammáne, určite sa Vám ho oplatí kúpi. Jednodňový vstup inak stojí 50 JOD.

Petra sa otvára už od 06:00 (v mesiacoch november – apríl o 07:00) preto odporúčame ísť čo najskôr. Vyhnete sa tak húfom turistov a zažijete Petru ako tak prázdnu.

V Petre je viacero reštaurácií. Jedna z nich sa nachádza pri kláštore Ad Deir. Majú tam celkom dobrú Šavarmu za 2,5 JOD.

Ak si trúfate, určite navštívte kláštor Ad Deir. Nachádza na samom konci červenej značky, ale stojí to za to.

Pripravte sa na prehováranie od miestnych obchodníkov, ktorí sa hrajú na beduínov. Aby ste mali prehľad, normálne ceny za jazdy na zvieratách je cca 5 JOD. Samozrejme záleží od dĺžky trasy aj zvieraťa. Najlacnejší je somár, najdrahšia ťava. Určite však viac ako 10 JOD nezaplaťte.

Ak sa chcete dostať na vyhliadku, z ktorej sú dokonalé zábery na Pokladnicu, pripravte sa, že si musíte zaplatiť miestneho sprievodcu. Dobrá cena je do 3 JOD na osobu.

Odporúčaný čas na prehliadku areálu je 6-7 hodín

Najkrajšie miesta: Pokladnica, Ad Deir monastery, vyhliadka nad Pokladnicou.

Výhľad nad Pokladnicou

Hora Nebo (Mount Nebo) – významné pútnické miesto s výhľadom na údolie rieky Jordán a severovýchodnú časť Mŕtveho mora. Miesto, kde Mojžiš, prorok, ktorého uctievajú tri monoteistické náboženstva, vzhliadol zasľúbenú zem a kde údajne aj zomrel. 

Dnes je hora Nebo aktívnym pamätníkom, františkánskym kláštorom a archeologickým náleziskom, ktoré láka návštevníkov z celého sveta nielen pre svoj historický a náboženský význam, ale aj pre výnimočnú umeleckú hodnotu architektonických pozostatkov a byzantských mozaík, ktoré uchováva a zobrazuje.

Naše tipy:

Vstup do areálu NIE JE súčasťou JORDAN PASSU. Zaplatiť tak musíte 3 JOD. 

Určite choďte ku krížu a pozrite sa, čo zazrel Mojžiš pred svojou smrťou.

Mojžišov kostol je súčasťou vstupného. Požadované je aby ste nemali odhalené ramená či nohy.

Odporúčaný čas na prehliadku je 30 minút.

Wadi Rum – púštna krajina na juhu kráľovstva

Pokiaľ by ste chceli zažiť pocit, akoby ste vystúpili z vesmírnej lode priamo na červenej planéte, tak Wadi al-Qamar alebo známejšie Wadi Rum je to pravé miesto.  

Údolie sa nachádza na juhu Jordánska neďaleko prímorského letoviska Akaba. Rozloha chráneného územia zaradeného do Zoznamu svetového prírodného dedičstva UNESCO je 720 km², čo je pre lepšiu predstavu približne rozloha okresu Revúca. 

Oblasť bola obývaná už v praveku. Neskôr bolo územie osídlené kočovným beduínmi, ktorí obývajú túto nehostinnú krajinu dodnes.    

V lokalite je niekoľko desiatok kempov, kde môžete zažiť prepych ako z rozprávky Tisíc a jedna noc alebo zážitok nocovania pod oblohou plnou hviezd bez svetelného smogu civilizácie. My sme okúsili aj osedlanie tiav či divokú jazdu na autách s pohonom 4×4. 

Naše tipy:

Nenechajte si ujsť noc na púšti a tradičný beduínsky večer.

Pri vstávaní ťavy sa poriadne držte.

Pripravte sa na poriadne studenú noc.

Nezabudnite na opaľovací krém a ochranu proti vetru, napríklad tradičnú šatku s názvom kufíja. 

Vstup do Wadi Rum je 5 JOD. V prípade ak máte Jordan pas je to bezplatne.

Mŕtve more

Soľné jazero medzi Izraelom a Jordánskom je najnižšie položené miesto na zemskom povrchu s nadmorskou výškou −430,5 m. Východné pobrežie patrí Jordánsku a južná polovica jeho západného pobrežia patrí Izraelu. Severná polovica západného pobrežia leží na palestínskom Západnom brehu a je pod izraelskou okupáciou od arabsko-izraelskej vojny v roku 1967.

Najdôležitejším prívodom vody je rieka Jordán. Tú však vo veľkej miere na komerčné účely využívajú obidva národy, čoho výsledkom bol prudký pokles hladiny Mŕtveho mora.

Vody Mŕtveho mora sú extrémne slané. Jeho salinita (slanosť) dosahuje hodnotu 342 g/kg ale 34,2% soli. Voda má vysokú hustotu, preto udržiava kúpajúcich povrchu vody akokeby sa nadnášali. 

Naše tipy: 

Bezplatné a celkom dobré pláže: Free Beach On Dead Sea alebo Dead sea free swimming. Presne pod týmito názvami ich nájdete aj na Google maps. 

Dávajte si pozor, aby sa Vám nedostala voda do očí. Voda je veľmi slaná.

Ak pôjdete mimo rezortu, odporúčame kúpiť si 15 nádobu s vodou. Poslúži na opláchnutie od soli.

Zoberte si noviny ak chcete fotku s 300 lajkami.

Soľná pláž Mŕtveho mora

Ammán – hlavné mesto Jordánska

Hlavné mesto Jordánskeho hášimovského kráľovstva je Ammán, ktorý je rozlohou približne päťkrát väčší ako Bratislava. V súčasnosti ide o modernú metropolu v severozápadnej časti krajiny, ktorá v sebe ukrýva bohatú históriu. Územie mesta sa pôvodne, rovnako ako Rím, rozprestieralo na siedmich pahorkoch, z ktorých ústrednú polohu tvorí takzvaný Jebel Al Qala’a – pahorok, na ktorom sa nachádza v nadmorskej výške 850 m snáď najznámejšia stavba celého mesta – slávna citadela.

Naše tipy: V prípade, že sa po meste chcete pohybovať autom, počítajte s hustou premávkou. V centre si môžete vychutnať skvelú tureckú kávu v mnohých miestnych kaviarničkách. Spestrením môže byť vodná fajka.  Prejdite sa po centre, kde nájdete tradičný arabský trh s mnohými obchodíkmi. Navštívte antické divadlo a blízke Múzeum jordánskej kultúry.

Ak by ste sa chceli pridať do Jordánska k nám do partie prihláste sa na našu plánovaný zájazd Jordánsko – ochutnávka chutí blízkeho východu.