Dovolenka na Lanzarote: Cestovateľské tipy a itinerár na očarujúci ostrov

Dušan - garant exkurzií

Autor: Dušan Olša

Aktualizované: 10. novembra 2023

lanzarote vínne révy
Počas našich ciest sme viackrát navštívili Kanárske ostrovy. Najobľúbenejším a zároveň najkrajším je podľa nás ostrov Lanzarote, pretože ponúka ideálne miesto na oddychovú dovolenku a spoznávanie prírodných krás. Na takýto výlet je však potrebné pripraviť sa. Z výletu na očarujúci sopečný ostrov sme spísali cestovateľské tipy a v závere článku zhrnuli aj 4-dňový itinerár.

Ostrov bol vyhlásený za biosférickú rezerváciu UNESCO v roku 1993, vďaka unikátnemu typu sopečnej krajiny. Počiatky ostrova siahajú do obdobia 25 mil. rokov do minulosti. Ostrov vznikol vďaka rozsiahlej sopečnej činnosti, ktorá pretrváva až dodnes. Aktívnym vulkánom je sopka Timanfaya.

Kanárske ostrovy sú jediná autonómna oblasť Španielska, ktorá má dve hlavné mestá – Santa Cruz de Tenerife a Las Palmas de Gran Canaria. Ostrov Lanzarote administratívne spadá do provincie Las Palmas.

Cestovateľské tipy na dovolenku na Lanzarote

Na ako dlho a kedy ísť na Lanzarote

Tento španielsky ostrov zvládnete prejsť za 3 až 4 dni. Ak máte radi pomalšie tempo spojené s relaxom, 7 dní bude pre vás ideálnych.

Lanzarote je ideálnym miestom na dovolenku počas celého roka. Najlepšie obdobie na návšteva ostrova je od septembra do novembra, kedy je príjemne teplo (20 – 25 °C) a ako bonus menej turistov po letnej sezóne. Pripravte sa však na silnejší vietor a sviežu teplotu vody Atlantického oceánu.

počasie lanzarote
Rozpätie teplôt a zrážok po mesiacoch na Lanzarote. Zdroj: Meteoblue.com

Letenky a doprava

Na Lanzarote sa dostanete priamo letecky z Bratislavy so spoločnosťou Ryanair a nepotrebujete k tomu žiadne víza, stačí vám platný občiansky preukaz alebo cestovný pas. 

Keďže je ostrov maličký, odporúčame vám prenájom auta. Na ostrove nájdete viacero spoľahlivých spoločností, ako napríklad Cicar alebo Autoreisen

TIPY pri prenájme auta:

  • auto si objednávajte v predstihu, aby ste predišli vysokým cenám za prenájom tesne pred výletom,
  • zamerajte sa na overené autopožičovne,
  • pri plnej obsadenosti na rezervačných stránkach vyskúšajte zmeniť jazyk webu.

Takýmto spôsobom sa nám podarilo vyriešiť na prvý pohľad beznádejnú situáciu a po prílete na nás namiesto najlacnejšieho Opel Corsa čakala športová Alfa Romeo Gulia 🙂

prenájom auta Lanzarote
Takéto auto sme mali na ostrove Lanzarote. Prenájom na 3 dni stál 80 € aj s poistením

Ubytovanie na ostrove

Za krátku chvíľu sa viete dostať do každého zákutia ostrova. Preto nie je podstatné, v akej lokalite sa ubytujete. Na Lanzarote prevádzkujú svoje služby aj Booking a Airbnb.

TIP: Počas zimného obdobia buďte pripravení na chladnejšie noci. Vo väčšine ubytovacích zariadení nie sú paplóny, ale len plachty. Takisto okná nie sú vždy najlepšie izolované, preto si pribaľte pyžamo.

mapa Lanzarote
Rozmanitosť ostrova dáva umožňuje cestovateľom byť ubytovaní kdekoľvek. Zdroj: lanzaroteinformation.co.uk

Čo ochutnať z miestnej gastronómie

Kanárske ostrovy sú známe svojou bohatou a rozmanitou gastronómiou, ktorá kombinuje lokálne suroviny s kultúrnymi vplyvmi zo Španielska, Afriky a Latinskej Ameriky.

Najlepšou miestnou špecialitou sú morské plody, ktoré sú čerstvé a majú neodolateľnú chuť. Odporúčame ochutnať chobotnice, krevety či homáre, vynikajúce sú aj miestne ryby a za vyskúšanie stojí aj steak z tuniaka. Medzi typické lokálne jedlá patria:

  • Papas Arrugadas – lokálne vypestované menšie zemiaky varené vo veľmi slanej (tradične v morskej) vode a podávané aj so šupkou a omáčkami. Úplne v pohode sa dajú dať každý večer s dvomi tromi pivkami.
  • Mojo – omáčka podávaná spolu s Papas Arrugadas v dvoch verziách: zelenej (Mojo verde) a pikantnejšej červenej (Mojo rojo). Zelená mojo sa robí s koriandrom, petržlenom, cesnakom a inými bylinkami. Červená mojo sa vyrába z papriky, cesnaku, olivového oleja, octu a korenia, a má pikantnú chuť. Používa sa na dochutenie mäsa, rýb a zemiakov.
  • Estofado – miestny “guláš” z kúskov bravčového, menej často jahňacieho mäsa, choriza (pikantná tvrdá saláma), cíceru a zeleniny. Najznámejší variant estofada sa nazýva Ropa Vieja (v doslovnom preklade Staré šaty).
  • Puntillas de Calamar – mladé chobotničky obalené v ceste a vyprážané. Podávajú sa s plátkom citrónu na dodanie chute.
  • Bienmessabe – lahodný dezert pripravovaný z mletých mandlí, medu a vaječných žĺtkov.
Papas arrugadas omáčka mojo
Papas Arrugadas a omáčky mojo

Čo vidieť na Lanzarote a tipy na výlety

Národný park Timanfaya – najväčšia atrakcia Lanzarote

národný park Timanfaya
Národný park Timanfaya. Zdroj: unsplash.com

Národný park Timanfaya sa nachádza v sopečnej oblasti s vysokou vulkanickou aktivitou.  Jeho symbolom je El Diablo – diablik vítajúci návštevníkov pri vstupe do parku. Autorom diablika je známy umelec a rodák z ostrova Lanzarote César Manrique.

Navrhol aj reštauráciu El Diablo, kde môžete skúsiť opekané kurčatá priamo z tepla zo zeme, avšak ich ceny odrážajú fakt, že ide o jediné stravovacie zariadenie v tomto národnom parku. Zážitok však stojí za to.

TIP: V čase turistickej sezóny príďte do národného parku včas, ideálne skoro ráno. Môže sa stať, že miesta na vyhliadkovú jazdu budú plne rezervované. Mimo sezóny by s týmto nemal byť problém.

národný park timanfaya
Národný park Timanfaya - Peťo meria teplotu zemských útrob

Vstup: cena vstupu do národného parku je 12 €. Pri kúpe kombinovaného lístku s viacerými atrakciami môžete nejaké to euro ušetriť.

Parkovanie a doprava:

  • Veľká časť národného parku je neprístupná autom. Najlepšie je dopraviť sa k centru pre návštevníkov národného parku, odkiaľ chodí pravidelná kyvadlová doprava každú hodinu (v sezóne aj viackrát). V rámci 40 minútovej cesty autobusom už nemusíte nič platiť, a ten vás s anglickým, španielskym a nemeckým prednahratým výkladom prevedie tými najzaujímavejšími miestami sopečnej krajiny.
  • Na dopravu v národnom parku môžete vyskúšať aj ťavy. Dĺžka takejto prechádzky je 20 minút, pričom ťavy sú pripravené od 9:00 do 16:00 v zimnom období a o 30 minút dlhšie v lete. Cena za dopravu jednou ťavou s kapacitou dvoch osôb je 12 €.

Pôsobivá sopka Caldera Blanca dostupná pešou turistikou

sopka caldera blanca
Sopka Caldera Blanca pri západe slnka. Zdroj: Roman Alexeev

Najvyšší bod tejto vyhasnutej sopky sa nachádza v nadmorskej výške 446 m. Ide o najširší kráter na ostrove s priemerom 1,15 km. Dno krátera je pokryté trávou a keď viac zaprší, vytvorí sa aj malé jazierko.

Môžete využiť trasu našej túry, ktorá by v pohodovom tempe mala zabrať asi 3,5 hodiny. Po zaparkovaní (bezplatné parkovanie) budete po 1,5 km mať po ľavej ruke odbočku k Montaňa Caldereta.

Od vstupu do kaldery Montaňa Caldereta odporúčame nevracať sa na hlavný chodník, ale zameriť na svah krátera Caldera Blanca. V smere hodinových ručičiek sa dostanete k najvyššiemu bodu kaldery, odkiaľ je aj najlepší výhľad. Keď budete pokračovať rovnakým smerom, dostanete sa ku chodníku vedúcemu smerom dole. Ním sa napojíte na hlavný chodník a ak nemáte v pláne spraviť väčší okruh národným parkom, môžete sa vrátiť k autu.

Sopečné jaskyne Jameos del Agua a Cueva de los Verdes

jaskyňa cueva de los verdes
Jaskyňa Cueva de los Verdes na ostrove Lanzarote

V severovýchodnej časti Lanzarote sa pod zemou ukrýva sústava jaskýň a tunelov, ktoré vznikli v láve vyvrhnutej pri výbuchu sopky Monte Corona spred asi 3 000 rokov. Spleť týchto podzemných ciest je dlhá niekoľko kilometrov, pričom najznámejšou z nich je Cueva de los Verdes (Jaskyňa Verdeovcov).

Nachádza sa v nej jazierko, ktorého hladina sa v pokoji zrkadlí tak dokonale, že máte pocit pohľadu do hlbokej rokliny. Oproti cez cestu je jaskyňa Jameos del Agua, v ktorej je soľné jazero so slepými krabmi – unikátny endemit morského raka munidopsis polymorpha, nazývaného tiež slepý homár alebo krab albín.

TIP: Príďte už ráno o 10:00 a vyhnete sa návalu turistov. Na stôl vám budú sadať vtáčiky a budete mať pocit nebeského pokoja.

Vstupné: zvlášť do oboch atrakcií alebo kombinovaný lístok na všetky atrakcie. Kombinovaný lístok si viete kúpiť priamo v predajni lístkov na daných pamiatkach, ale aj online na oficiálnom webe. Prehliadka Cuevo de los Verdes trvá menej ako hodinu, pričom vstupy sú vždy o celej hodine.

Parkovanie 1 a 2: v cene vstupu, ale miesta najmä pri Jameos del Agua sa s pribúdajúcim časom rýchlo zapĺňajú. V prípade, že nemáte auto k dispozícii, odporúčame využiť autobus. Zo zastávky Guaguas (Estación de Guaguas) v Arrecife smerom k Jameos del Agua premáva 3x do dňa autobus linky č. 9. Cesta trvá 50 min. a cena lístka je 4 €.

Výhľad Mirador del Río

mirador del río
Výhľad z Mirador del Río na ostrov La Graciosa

Dychberúci výhľad, z ktorého vidíte nielen na neďaleký ostrov La Graciosa, ale aj na prieliv, ktorý ho od Lanzarote oddeľuje. V nadmorskej výške 479 m okrem výhľadu nájdete aj kaviarničku, či obchod so suvenírmi.

Vstup: 5 €, my však odporúčame kombinovaný lístok, ktorý zahŕňa aj vstup do Montañas del Fuego (Timanfaya), Jameos del Agua, Cueva de los Verdes, Mirador del Rio a Jardín de Cactus (cena – 29 €).

Parkovanie a doprava: zadarmo pri vstupe. Až k Miradoru del Río nepremáva žiadna pravidelná autobusová linka. Najbližšie je zastávka Ye linky č. 26, avšak aj napriek tomu je stále potrebné prejsť zvyšné takmer 3 kilometre peši alebo taxíkom.

Víno z viniča pestovaného v sopečnej pôde

vínne révy Lanzarote
Miestne vínne révy vo vulkanickej pôde

Víno sa na Kanárskych ostrovoch pestovalo už v dávnej minulosti. V 30. rokoch 18. storočia postihla Lanzarote katastrofa v podobe sopečných erupcií. Ostrov čiastočne pokryla láva a podmienky na pestovanie sa neraz stali nehostinnými. Na víno však chuť zostala, a tak miestni obyvatelia našli spôsob, ako z minima vyťažiť maximum.

Zrodila sa unikátna metóda pestovania, kde je každá vinná réva umiestnená v samostatnej, dostatočne hlbokej diere. Získava tak ochranu pred vetrom a dostatok živín a vlahy na to, aby sa jej vo vulkanickej antracitovej pôde darilo.

My sme navštívili vináreň La Geria, na ktorej návštevu je potrebné si vyčleniť aspoň 1-2 hodiny, aby ste si atmosféru vychutnali naplno. Okrem prehliadky vinárničky môžete ochutnať viaceré druhy lokálne vyprodukovaných vín, ale aj malé chlebíčky – tapas.

tapas víno Lanzarote
Tapas a vínko vo vinárni La Geria

Prehliadka s anglicky hovoriacim sprievodcom je len raz do dňa, o 14:00. Zvyšné prehliadky sú každú hodinu v španielčine. Cena 45 minútovej prehliadky so sprievodcom za dospelého je 10 €, deti do 14 rokov majú vstup zdarma (asi preto, že veľa nepijú). V sezóne je nutné si rezervovať miesto aspoň deň vopred.

Lanzarote na dlani zo sopky Montaña Negra

sopka Montaňa Negra Lanzarote
Na vrchu sopky Montaña Negra na ostrove Lanzarote

Len málo sprievodcov odporúča výstup na túto neaktívnu sopku. Ponúka pritom panoramatický výhľad prakticky na celý ostrov Lanzarote. Pri západe Slnke môžete v nádherných tieňoch vidieť kalderu sopky El Cuervo.

Na vrchol vedie množstvo rôznych ciest a je len na vás, ktorú si vyberiete. Označenie cieľa však nečakajte. Všetky sú tvorené nestabilnými ľahkými kameňmi sopečného popola, avšak výstup aj napriek tejto nepríjemnosti stojí za to.

Parkovanie: bezplatné štrkové parkovisko

Playas del Papagayo – najlepšie piesočné pláže na Lanzarote

playas del papagayo
Playas del Papagayo. Zdroj: ilanzarote.net

Najjužnejší cíp ostrova je posiaty viacerými plážami, ktoré lákajú na bezstarostný odpočinok. Pieskové pláže sa nachádzajú v prírodnej rezervácii Los Ajaches. Medzi tie najkrajšie patria napríklad Playa de Mujeres, Playa del Pozo, Playa de la Cera či Playa del Papagayo.

Playa Mujeres je dostupná aj bez nutnosti vstupu autom do prírodnej rezervácie. Stačí zaparkovať popri ceste v smere k rezortu Sandos Papagayo a cez kopček sa prejsť k pláži.

TIP: Treba si dať pozor na vstup do prírodnej rezervácie Los Ajaches, ktorý je spoplatnený sumou 3 € za každé auto bez ohľadu na počet pasažierov. Cesty sú tu nespevnené, preto buďte maximálne opatrní.

Výlet na ostrov Fuerteventura

fuerteventura výlet
Ostrov Fuerteventura. Zdroj: unsplash.com

Vhodným spestrením dovolenky je aj spojenie výletu so spoznávaním ďalších ostrovov Kanárskeho súostrovia. Populárnym a zároveň najbližším je ostrov Fuerteventura, na ktorý sa môžete dostať 2 spôsobmi:

  • loďou – trajekty na ostrov Fuerteventura premávajú z prístavu Playa Blanca. Dĺžka plavby je približne 30 minút a cena lístka sa pohybuje od 18 € po 33 €, pričom najlacnejšie lístky ponúka spoločnosť Lineas Romero.
  • lietadlom – ceny leteniek medzi ostrovmi sa pohybujú na úrovni približne 50 €. Tieto lety prevádzajú napr. spoločnosti Canaryfly alebo Air Europa.

4-dňový cestovateľský itinerár na Lanzarote

1. deň – Prílet do Lanzarote a hlavné mesto Arrecife

Let z Viedne alebo z Bratislavy na jediné medzinárodné letisko ostrova Lanzarote trvá zhruba 5 hod. Odporúčame ubytovať sa v neďalekom hlavnom meste ostrova – v Arrecife. V centre mesta je viacero reštaurácií, ktoré sú cenovo porovnateľné s tými na Slovensku. Ak chcete zažiť dlhú noc, tak zamierte k prístavu. Tu to žije aj v neskorých nočných hodinách.

arrecife lanzarote
Hlavné mesto Arrecife. Zdroj: unsplash.com

2. deň – Poznávačka severu ostrova

Druhý deň spoznávame sever ostrova, kde uvidíme sústavu jaskýň a tunelov v lávovom poli. Tá končí až pri mori v príjemnom prostredí areálu Jameos del Agua, pričom hlbšie vo vnútrozemí navštívime aj Jaskyňu Verdeovcov (Cueva de los Verdes). Popri ceste k ďalšej atrakcii nás zláka jedna z viacerých divokých pláži – Playa de Los Caletonesi, kde si vychutnáme nespútanosť a hlavne sviežosť Atlantického oceánu. Osviežení dorazíme k Miradoru del Río – výhľadu na neďaleký ostrov La Graciosa, prieliv El Río a šíri Atlantický oceán. Po ceste späť si obzrieme uličky bývalého hlavného mesta Teguise a vychutnáme si večeru pred cestou do našej “základne” v Arrecife.

jameos del agua lanzarote
Areál areálu Jameos del Agua. Zdroj: unsplash.com

3. deň – Turistika s výhľadom na celý ostrov

Prehliadku západnej časti ostrova začíname hneď z rána asi 3-hodinovou túrou po okraji kaldery vyhasnutej sopky Caldera Blanca. Po túre sa výdatne naobedujeme v dedinke Mancha Blanca a smerujeme k azda najväčšej atrakcii ostrova Lanzarote – k Národnému parku Timanfaya. Večeru si dáme v El Golfo, odkiaľ je po krátkej prechádzke výhľad na El Lago Verde (Zelené jazero). Presne na západ Slnka si načasujeme výstup na Montaňa Negra, z ktorej máme celý ostrov ako na dlani.

caldera blanca lanzarote
Vyhasnutá sopka Caldera Blanca. Zdroj: unsplash.com

4. deň – Zaslúžený oddych

Posledný deň nás čaká more oddychu. Prvú polovicu dňa trávime na jednej z pláži Playas de Papagayo na najjužnejšom cípe ostrova. Pobyt na ostrove zakončíme prehliadkou unikátneho spôsobu pestovania viniča a ochutnávkou vína vo vinárni Bodega la Geria. Oddýchnutí a v dobrej nálade opúšťame ostrov a mierime (domov? na ďalší ostrov?).

la geria reštaurácia vinič lanzarote
Oblasť La Geria s unikátnym spôsobom pestovania viniča. Zdroj: unsplash.com

Zhrnutie

Návštevu ostrova Lanzarote odporúčame všetkými desiatimi, pretože je ideálnym miestom pre aktívnu dovolenku a zároveň vynikajúcim miestom na oddych vďaka svojej priaznivej klíme.

Turistická infraštruktúra poskytuje zázemie aj pre náročnejších cestovateľov. Vďaka dobre nastaveným reguláciám miestnej administratívy si ostrov stále zachováva svoje čaro a pokoj. Umocňujú ho malebné biele domčeky dedín a mestečiek bez masívnej výstavby výškových budov.

Pošlite tento článok svojim kamarátom a naplánujte si výlet spoločne. Ak chcete nechať plánovanie a organizáciu v rukách cestovnej kancelárie, pozrite si našu ponuku zájazdov a čoskoro sa tam spoločne vyberieme.

Chceli by ste spoznať Kanárske ostrovy?

Sledujte našu aktuálnu ponuku zájazdu a spoznajte Kanáre. Objavte nádherný španielsky ostrov a zažite nezabudnuteľné dobrodružstvo.